Inwestycja na ul. Legnickiej we Wrocławiu

Aktualności
wtorek, 20 stycznia 2015 00:00

Nowy budynek na ul. Legnickiej we Wrocławiu Nowa inwestycja vis a vis Centrum Handlowego Magnolia, realizowana będzie w trzech etapach. Działkę położoną pomiędzy Legnicką, Białowieską i Niedźwiedzią, w październiku ubiegłego roku kupił za 13 mln wrocławski deweloper WPBM Mój Dom. Powstanie tu 9 kondygnacyjny budynek mieszkalny z parterem przeznaczonym pod lokale usługowe. Projekt otrzymał pozwolenie na budowę. Pierwszy etap inwestycji ma się rozpocząć jeszcze w 2015 roku.

Na parterze budynku powstać ma pasaż z lokalami usługowymi oraz windy docierające do trzech poziomów garaży. Na 2 kondygnacji nadziemnej zaprojektowano garaż wielostanowiskowy oraz miejsca dla rowerów. Na kondygnacjach nadziemnych od 3 do 9 planuje się mieszkania. Duży nacisk w projekcie położono na kompozycję fasady oraz dźwiękoszczelność. - Szklana warstwa fasady będzie izolacją akustyczną  - mówi Sergiusz Ratajczyk z WPBM Mój Dom. - To ważne w miejscach o dużym natężeniu ruchu. Podobne rozwiązanie przyjęto w budynku Thespian przy ulicy Powstańców Śląskich. W przypadku naszej inwestycji, szkło będzie komponowało się z ceramiką budowlaną. Autorem projektu budynku jest wrocławskie Biuro Architektoniczne Bzdęga-Wiśniewski.  

Przed wojną pomiędzy ulicami Białowieską a Niedźwiedzią ciągnęła się zwarta zabudowa kamieniczna, uległa ona jednak zniszczeniu podczas obrony Festung Breslau. Charakter współczesnej zabudowy tej okolicy wyznaczają wzniesione po 2000 roku Centrum Handlowe Magnolia, Legnicka Popowice Park, czy Legnicka Business House. W pobliżu znajduje się także targowisko, przedszkole oraz 16,5-hektarowy Park Popowicki.

O projekcie Tomasz Bzdęga, autor projektu

W każdym projekcie najważniejsze jest, by znaleźć "kod miejsca" rozumiany zarówno w znaczeniu cech konkretnej działki i jej najbliższego otoczenia, jak również, a może przede wszystkim, charakteru dzielnicy, miasta. Kod miejsca jaki próbujemy złamać tym projektem, opiera się na trzech elementach.

Pierwszy to stworzenie wrażenia kontynuacji zastosowania tradycyjnego i kulturowo z Wrocławiem związanego materiału jakim jest cegła. Drugi - innowacyjność płynąca z tradycji modernistycznej naszego miasta, przykładem której jest choćby WUWA. Trzeci element kodu to humanizacja środowiska architektury miejskiej, przez charakterystyczne dla Wrocławia łączenie jej z zielenią.

W naszej ocenie za unikalne i warte kontynuacji wydaje się wrocławskie przywiązanie do cegły. Dostrzegamy je począwszy od obiektów sakralnych średniowiecza, przez obiekty użyteczności publicznej XIX w. (szkoły szpitale, biblioteki ), Plüddemanna, aż po obiekty modernistyczne Berga, Konwiarza, Thomasa, Salvisberga. W zaprojektowanym przez nas budynku chcielibyśmy kontynuować ten wątek architektoniczny, oczywiście w wydaniu współczesnym, eksponując okładziny ścian z nowoczesnego materiału zbliżonego w swym wyrazie do klinkieru. Zieleń zaprosiliśmy do wnętrza budynku. Od strony ulicy Legnickiej przewidziano podwójną szklaną fasadę. Pomiędzy nią a ścianą właściwą zaproponowano rodzaj zielonych oranżerii, dostępnych z mieszkań. W tak zaprojektowanej strefie pośredniej, pomiędzy przestrzenią miasta a przestrzenią intymną mieszkania, możliwa będzie indywidualna aranżacja zieleni. Nowoczesność budynku rozumiemy nie jako pogoń za nowinkami technicznymi, czy formalnymi w architekturze. Uwagę skoncentrowaliśmy na zespole rozwiązań materiałowych, technologicznych i funkcjonalnych zapewniającym optymalny komfort mieszkania i użytkowania budynku.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież